Stichting Helping Kitten Paws

Tips na aankomst

Onze kittens worden bij adoptie in Nederland per vliegtuig naar Nederland gevlogen. Soms gebeurt dit met een vluchtbegeleider en soms vliegt één van ons zelf. Zo'n vliegreis is natuurlijk niet niks voor een kitten, want we kunnen ze niet vertellen dat alle geluiden en alle plekken waar ze langs komen veilig zijn en dat ze naar hun goude mandje gaan. 

 

Voor de vlucht zullen we de kittens geen eten meer geven, zodat ze niet misselijk worden en zullen overgeven. De kittens reizen of in een harde bench of in een zachte tas. Wanneer de kittens in het ruim (een verwarmd deel in het bagageruim) reizen, zitten ze in een harde bench. Wij leggen altijd een plasmatje en een dekentje in de bench. Bij erg jonge kittens doen we vaak een mandje in de bench en/of een knuffel waar ze zich achter kunnen verschuilen. Wanneer een kitten in de cabine reist, zitten ze in een zachte tas zodat deze onder de stoel geplaatst kan worden. Bij de douane moeten ze altijd uit de bench, wat natuurlijk heel erg eng is voor ze. 

 

Het is dan ook niet gek dat een kitten van slag zal zijn bij aankomst. Uiteraard bent u enthousiast en zou u het liefst direct met ze knuffelen en spelen, echter is dit niet een realistische verwachting als u bedenkt wat het kitten net allemaal achter de rug heeft. Het fijnste voor het kitten is als u voor hem of haar een aparte ruimte heeft, welke niet te groot is, waar het rustig kan wennen. Zeker als u ook andere katten heeft, is het het beste om de introductie is fases te laten verlopen. Wanneer het kitten al gestresst is van de reis en het moet wennen in een nieuwe omgeving, is het wel erg imponerend als er dan ook nog een andere kat op hem of haar afkomt. Er staan op internet heel veel tips om twee katten aan elkaar te wennen. Ook al is een bepaalde methode heus niet altijd de enige, is het zeker wel de moeite waard om je hierin te verdiepen. 

 

Zorg bij aankomst dus voor een aparte ruimte met daarin: 

 

- een kattenbak 

- water 

- een bakje met brokjes 

- een beetje natvoer (dit vult het vochtgehalte goed aan, want ook een kitten is na een vlucht uitgedroogd)

- een plekje waar de kitten kan slapen 

- een plek waar de kitten mag krabben (een kokosmat of krabplankje is voldoende)

- wat speeltjes 

 

Het verschilt uiteraard per kitten hoe snel ze gewend zijn en ze toe zijn aan contact. Het beste is om dit aan het kitten zelf over te laten. Een kitten die met grote ogen onder het bed zit, zal niet zitten te wachten op alle 5 de kinderen die met hem willen spelen. Over het algemeen zijn de kittens na een dag of 2/3 al helemaal gewend. 

 

Zorg in ieder geval dat de kittens niet naar buiten kunnen glippen! Hou ze zeker 6 weken binnen zodat ze gewend zijn. Laat ook de kittens niet naar buiten voordat ze volledig gevaccineerd zijn en gecastreerd. Met oudere katten, die gevaccineerd zijn en geholpen, is het soms al wel eerder mogelijk, maar het beste is om even met ons te overleggen.